Interviu cu Luciana Corlan despre tinerete si datorii

Îndrumare

Interviu cu Luciana Corlan despre tinereţe şi datorii

alucianna.ro datorii

Una dintre provocările tinerilor este viaţa pe cont propriu, când facturile aşteaptă să fie plătite, atracţiile sunt tot mai mari, iar bugetul tot mai mic. Luciana Corlan este o tânără bloggeriţă care lucrează la o agenţie de turism din Bucureşti. Îi place să meargă la film, la teatru, să citească şi să participe la evenimente dedicate social media. Puteţi citi mai multe despre Luciana pe blogul ei, alucianna.ro. În continuare este prezentat un interviu pe care l-a oferit pentru datoriamea.ro despre ce presupune o tinereţe fără datorii:

Trecerea de la adolescenţă – când tinerii sunt încă dependenţi de părinţi – la perioada timpurie de maturitate, când apare dorinţa de a fi pe cont propriu, poate crea probleme şi datorii dacă bugetul lunar nu este bine pus la punct. „Nu am locuit niciodată singură. Am stat la cămin în facultate, apoi cu fratele meu în chirie. A fost destul de ciudat la început. Mai plecasem de acasă doar în vacanţe la rude sau în excursii cu clasa. Sunt şi am fost o persoană liniştită. Sincer, nu credeam că o să mă adaptez curând la viaţa într-un oraş mare. Credeam că aici lumea este veşnic în priză. A făcut trecerea mai uşoară. M-a ajutat faptul că am stat la cămin. Am învăţat să-mi organizez cât de cât bănuţii, să învăţ de ce am cu adevărat nevoie şi ce mai poate aştepta”, spune Luciana.

Apare întrebarea dacă tinerii învaţă din timp să îşi onoreze datoriile, indiferent dacă sunt morale sau financiare, sau le cumulează la infinit crezând că li se cuvine ceea ce primesc. Luciana a dat dovadă că este o tânără înţeleaptă şi cu privire la acest aspect: „Cu datoriile morale nici nu ştiu de unde să încep. Am fost ajutată de mulţi oameni. De fiecare dată când şi de la cine mă aşteptam mai puţin. Genul ăsta de datorii se ononează, cred eu, ajutând mai departe şi fiind pe fază când cei care te-au ajutat sunt în dificultate.

În oraşele mari, „veşnic în priză”, tinerii ar trebui să îşi găsească propriile argumente care să îi înfrâneze de la cheltuieli inutile, nu să le aştepte de la părinţi sau alţi adulţi mai în vârstă. De multe ori voinţa de a fi o persoană cumpătată este secretul limitării cheltuielilor atunci când se merge la cumpărături. Conştientizarea slăbiciunilor este o altă modalitate de a preveni risipa banilor. Şi Luciana confirmă acest lucru: „Din fericire, sunt destul de cumpătată, aşa că nu este nevoie de sistem de frânare. Ca să fiu sigură că nu calc pe bec totuşi, încerc să nu merg singură la cumpărături pentru că tind să „am nevoie” de mai multe când sunt doar eu, sau să mă las convinsă de vânzători mai uşor. Şi nu merg niciodată flămândă să cumpăr mâncare pentru toată luna. Tind să îmi exagerez nevoile”.

Listele cu obligaţiile financiare lunare – chirii, facturi, etc – îi pot ajuta pe tineri să îşi împartă banii pe categorii: responsabilităţi casnice, mâncare, activităţi culturale şi aşa mai departe:„ ştiu cât am de dat la chirie şi pe facturi. Dacă vreau să merg într-o lună la o anumită piesă de teatru sau la film, pun banii deoparte sau îmi iau bilete din timp. La început de lună mă asigur că am în debara ulei, făină, zahăr şi alte alimente care rezistă mai mult. Mi-am cam dat seama de cât am nevoie şi cum să împart banii”, spune Luciana.

O altă provocare a tinerilor este salariul mai mic, din care le este mai greu să economisească, în comparaţie cu un senior, de exemplu. Iar Luciana nu face excepţie de la situaţie, recunoscând că are dificultăţi în a pune un ban deoparte: „Sunt unul dintre oamenii care iau salariul la începutul lunii şi cu o săptămână înainte de următoarea plată sunt în faliment. Prin „faliment” mă refer la faptul că nu mai pot cheltui pe altceva în afară de mâncare şi transport. Am mereu foarte mare grijă să nu rămân fără fonduri pentru nevoi de acestea.”

 

Luciana a găsit, totuşi, o soluţie simplă de îmbunătăţire a stilului de viaţă pentru a evita situaţiile financiare dificile: „Aş găti mai des şi aş lua mai des mâncare la pachet.” Dorinţa este, dar mai trebuie şi energie; poate chiar o zi cu 26 de ore, în loc de 24: „Deşi îmi place să gătesc, în ultima vreme nu mai am energia să o fac. Îmi place să merg seara la film, la teatru sau la alte evenimente, să mă asigur că ies din casă. Îmi place vara foarte mult şi vreau să mă bucur de ea. Însă rar mai reuşesc să fac mai mult de o salată sau omletă şi ajung să dau banii pe fast food sau chestii asemănătoare.”

 

Fiecare tânăr înţelege diferit ce înseamnă un stil de viaţă calculat şi liniştit. „Cred că este important să ştii care îţi sunt priorităţile. Mie-mi place să fiu mai „pensionară” şi să am linişte, aşa că dau mai mulţi bani la chirie, locuind doar cu fratele. Îmi place să investesc în blog, cărţi şi produse de îngriire. Altora le place să călătorească, aşa că locuiesc cu mai mulţi prieteni şi pun bani deoparte pentru pasiunea lor. Cât timp ştii ce este important pentru tine, lucrurile se aşează de la sine”, este de părere Luciana. Important este ca, la sfârşit de lună, tinerii să fie #fărădatorii.

Save

Save

Save

Save