Interviu cu Cristian Florea despre hobby-uri, bani şi tineri fără datorii - Ziua fără datorii

Îndrumare

Interviu cu Cristian Florea despre hobby-uri, bani şi tineri fără datorii

cristian florea kruk imprumut

Încă de pe băncile şcolii, tinerilor li se spune să îşi găsească un hobby, o pasiune şi să le „cultive”. Întrebarea este cum să găseasă resurse pentru a dezvolta acea pasiune şi mai ales cum să câştige bani de pe urma ei? Cristian Florea, tânăr blogger pasionat de ciclism şi blogging, a acceptat să îşi împărtăşească experienţa pe datoriamea.ro.

 

De pe urma unei pasiuni nu este obligatoriu să câştigaţi bani, dar atunci când investiţi resurse, prindeţi mai mult curaj în forţele proprii dacă primiţi un beneficiu în schimb. „Când vine vorba de pasiuni, cred că cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci ca să obţii beneficii de pe urma lor este să tratezi totul cât de profesionist poţi tu. Aşa am făcut eu cu bloggingul. Scriu din 2008 şi am încercat de fiecare dată să abordez subiectele cât de bine am putut. N-am scris niciodată vreun lucru în care n-am crezut sau despre care nu m-am documentat suficient. Şi am încercat mereu să fiu constant, lucru care ţine tot de profesionalism,” spune Cristian.

 

Blogul este acel loc unde scrieţi despre experienţele personale sau despre ceea ce vă pasionează. Poate ajuta un blog la promovarea personală, aduce beneficii? Atunci când este tratat cu seriozitate, se pare că da: „Dacă ar fi să fac o listă cu beneficiile pe care ţi le aduce bloggingul, ar trebui să scriu vreo 10 pagini. Pe scurt, blogul te ajută să-ţi ordonezi mai bine ideile, să înveţi să manageriezi o comunitate, să înveţi câte ceva despre social media, marketing şi promovare online, să ai acces la diverse evenimente, să cunoşti mulţi oameni interesaţi de aceleaşi subiecte ca tine, să ai un punct în plus în cazul unui interviu de angajare şi, bineînţeles, să poţi obţine la un moment dat acces la diferite produse proaspăt lansate pe piaţă sau chiar să câştigi bani. Dar focusul ar trebui să fie pe a-ţi face tu treaba cât mai bine şi abia apoi pe a câştiga ceva din asta.” Acestea sunt doar câteva avantaje, enumerate de Cristian.

 

Vorbind despre acces la evenimente, este interesant de reţinut că rolul lor este de a da posibilitatea să cunoaşteţi atât lucruri noi, cât şi persoane noi. Dacă participaţi la un eveniment, nu vă mulţumiţi să staţi pe scaun şi să ascultaţi prezentările. Interacţionaţi cu cel puţin un alt participant. Treceţi peste pragul de timiditate, faceţi-vă relaţii. Cristian Florea a învăţat deja acest lucru: „Conferinţele şi întâlnirile tematice te ajută în primul rând pentru că reuşeşti să cunoşti oamenii care au experienţă în domeniu. De la ei poţi învăţa o mulţime de lucruri şi te pot ajuta să găseşti răspunsuri la întrebările care te macină. Totodată, este şi o ocazie excelentă de vedea că şi ceilalţi au avut, la un moment dat, aceleaşi probleme cu care te confrunţi tu acum, la început de drum.”

 

Multă muncă, dorinţa de a deveni cunoscut, încurajarea părinţilor de a avea un scop în viaţă şi de a câştiga bani – cu toate acestea în minte, mai are cineva timp de volutariat? Cristian explică de ce ar trebui oricine să îşi facă timp pentru munca voluntară, măcar o dată pe an: „Munca voluntară este o ocazie grozavă de a cunoaşte oameni noi, de a prinde experienţă în domenii cu care nu te-ai mai întâlnit până acum şi de a te cunoaşte mai bine pe tine. Făcând voluntariat îţi poţi da seama ce-ţi place să faci şi ce nu. Pe mine munca voluntară m-a ajutat să-mi dau seama că nu-mi e scârbă să strâng gunoaiele altora, spre exemplu, dar că ar trebui să muncesc mai mult ca să-i educ pe cei din jurul meu să nu mai arunce gunoaiele pe unde apucă.”

 

Este frumos să aveţi o pasiune către care să vă concentraţi atenţia. Totuşi, acordaţi mare atenţie modului în care investiţi resursele, astfel încât să nu intraţi în datorii pentru un hobby. Cristian le dă tinerilor o recomandare, astfel încât să rămână #fărădatorii: „O recomandare bună ar fi să ţină mereu o evidenţă a veniturilor şi a cheltuielilor, mai ales că acum e foarte uşor să faci asta. Există o mulţime de aplicaţii gratuite pentru aşa ceva, iar smartphone sigur are orice tânăr.”

 

Cristian Florea scrie constant pe blogul său, cristianflorea.ro. Îi puteţi urmări acolo articolele, precum şi invitaţiile la proiecte interesante.

Save

Save

Save

Save

Save