Interviu cu Chinezu despre economii si datorii pe timp de iarna

Îndrumare

Interviu cu Cristian China Birta despre economii şi datorii pe timp de iarnă

chinezu datorii banci

Iarna este mai greu să faceţi economii: apar costuri cu încălzirea locuinţei, preţuri mai mari la legume, maşinile consumă mai mult combustibil, etc. Cristian China Birta, mare blogger şi mândru tată a trei copii, poveşte cum reuşeşte el să îşi întreţină familia şi să facă economii.

„A face economii nu ţine de anotimp! Mă rog, ajustezi nişte tactici în funcţie de vreme, ai anumite şiruri din excel mai cu roşu, desigur… Dar a face economii ţine de un mindset. Care, după teoria mea (pe care o şi predau copiilor), înseamnă să îţi răspunzi la întrebarea următoare: dacă dau banii pe chestia aia, îmi face viaţa un pic mai bună?” explică Cristian. „Aici mi se pare mie esenţa. Nu economia în sine este importantă (aşa am ajunge nemâncaţi, nespălaţi, nebăuţi doar ca să strângem banii la ciorap!), ci beneficiul pe care orice cheltuială ni-l aduce din perspectiva calităţii vieţii.”

 

Cristian a crescut în Baia Mare, dar s-a mutat în Bucureşti de peste 20 de ani. Mulţi tineri optează pentru astfel de schimbări, cel puţin o dată în viaţă. Cu ce diferenţe se pot confrunta? Explică Cristian în continuare: „Am venit în 1993 la facultate în Bucureşti. Şi primul şoc cultural a fost că oamenii erau distanţi, nu prea găseam relaţiile alea apropiate pe care le lăsasem în Baia Mare, ca să zic aşa. Dar apoi m-am obişnuit cu stilul ăsta. Asta nu înseamnă că eu m-am schimbat, nici gând, tot aşa pe prieteneală maximă cu oamenii am rămas J Doar că, odată cu vârsta, vine şi experienţa aia de te uiţi la oameni şi simţi că unii merită să le dai o bere, iar alţii nu.” Atunci când schimbaţi anturajul, este util să identificaţi persoanele pe care vă puteţi baza.

 

Adaptarea la noul mediu social nu înseamnă că trebuie să vă schimbaţi, ci doar să acordaţi o atenţie deosebită persoanelor din jur, în cine să aveţi încredere, pe cine merită să ajutaţi şi, bineînteţeles, faţă de cine să vă îndatoraţi. „Care român nu a avut o datorie, apoi ăla nu prea e român! Am avut şi datorii de astea de la prieteni, dar şi datorii bancare. Diferenţa între ele, strict din perspectiva ta ca om care trebuie să îţi plăteşti datorie, este fix zero. În esenţă, ai luat bani de undeva, ai bătut palma pe condiţii, trebuie să plăteşti, în condiţiile stabilite. Punct. Sigur, dacă ai probleme şi nu poţi plăti, aici chestiunea intră în alt registru, care trebuie discutat individual, pentru că, nu-i aşa, nici o datorie nu seamănă cu alta”, este de părere Cristian.

 

Acestea pot fi considerate „reguli de societate”, pe care oricine ar trebui să le ştie şi să le predea copiilor. Totuşi, de la ce vârstă pot înţelege copiii asemenea principii? Cristian povesteşte experienţa lui, ca părinte: „Patricia are 5 ani. Este prea mică să mă apuc să îi dau lecţii financiare. Dar ce ştie ea este de bază: orice lucru costă. Şi că banii nu vin din cer, trebuie câştigaţi. Aşa că, atunci când cere o jucărie, întreabă dacă este scumpă şi dacă avem bani. De aici începe. Cu cei mari este mai uşor. Ei ştiu deja valoarea banului, ştiu că, dacă vor ceva scump (un telefon, să zicem), trebuie să facă rost de o treime din valoarea lui (treaba lor cum, doar să facă bani, ca să vadă că este greu), restul dăm noi, părinţii.

Alte articole despre modalităţi de economisire puteţi găsi în categoria Îndrumare.

 

Blogul lui Cristian este https://cristianchinabirta.ro/. Acolo puteţi citi mai multe sfaturi şi articole scrise de el despre antreprenoriat, branduri, social media, sport şi multe altele.

Save

Save

Save

Save

Save

Save