Cum poti iesi din datorii? Cu incredere!

Îndrumare

Cum poţi ieşi din datorii? Cu încredere!

scrisoare kruk

Cine nu trece, la un moment dat în viaţă, prin situaţii financiare dificile? Probabil emoţiile sunt ultimele lucruri analizate. Prioritare sunt facturile, obligaţiile financiare, întreţinerea casei, familia, etc. Totuşi, stresul şi stările de spirit negative nu afectează doar propria sănătate, ci şi modul în care tinzi să reacţionezi faţă de cei din jur. Ce poţi face în astfel de situaţii?

Psihologul Aurora Liiceanu îţi dă câteva sfaturi pentru a ieşi din datorii:

Primul pas este să identifici problemele financiare, nu să le ignori sau să speri că se vor rezolva, fără se depui efort. Dacă îţi păstrezi „mintea limpede”, poţi crea un plan prin care să eviţi întârzierea plăţilor. Specialiştii te pot ajuta să creezi acest plan şi să plăteşti datoria.

Aşadar, al doilea pas este să accepţi ajutorul celorlalţi, fie că sunt membri ai familiei, prieteni sau experţi în domeniul financiar. Vorbind despre situaţia ta financiară, îţi pot veni în minte noi soluţii pentru rezolvarea problemelor, chiar dacă persoana căreia i te adresezi nu are experienţă în domeniu. Desigur, sfatul unui specialist se poate dovedi mult mai util.

Cel mai important este să ai încredere în tine, că vei găsi soluţia cea mai bună pentru a plăti restanţa la credit sau factura care ameninţă să ajungă la scandeţă. Cercetările arată că persoanele care au succes imediat sunt mai motivate să îşi păstreze atitudinea proactivă. Ca să îţi păstrezi încrederea în tine, ar trebui să externalizezi problemele şi să identifici din timp dificultăţile financiare, pentru a evita situaţiile critice. Dai dovadă de curaj şi ai mai multe şanse să ieşi din datorii, dacă identifici problema din timp şi faci primii paşi spre rezolvarea ei.