Datoriile, azi în traista oricărui român - Ziua fără datorii

Datoriile, azi în traista oricărui român

Aproape două treimi dintre români consideră că este bine “să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma”, în timp ce doar 36% sunt de părere că “cine nu riscă, nu câștigă”, arată rezultatele unui studiu recent desfășurat la comanda KRUK România, companie de top în industria locală de management al creanțelor, parte a Grupului KRUK.

“La nivel declarativ, românii au un apetit redus pentru risc și acest lucru este confirmat și de faptul că aproape 80% dintre cei chestionați ar prefera «o prăjitură azi, decât două mâine». De asemenea, aproape două treimi dintre ei declară că «nu e bine ca Anul Nou să te prindă cu datorii, pentru că îți merge prost tot restul anului», demonstrând astfel că societatea românească a păstrat și în istoria recentă o pronunțată cultură a rușinii. Cu toate acestea, rezultatele cercetării calitative, realizate prin metoda Focus Grup în paralel cu sondajul online, arată că, în ultimii ani, românii – mai ales cei tineri – și-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievați (în vârstă de 29 de ani) spune clar că «în societatea modernă, plină de evenimente neprevăzute, să ai datorii reprezintă un fapt banal, la ordinea zilei»”, arată antropologul Vintilă Mihăilescu.

Primirea unei somații de plată a stârnit în majoritatea persoanelor cu datorii sentimente de jenă și rușine (57%), în timp ce 27% dintre acestea s-au declarat enervate de astfel de notificări, iar 12% au rămas indiferente într-o asemenea situație, mai arată studiul comandat de KRUK România.

Aproape jumătate dintre respondenți (45%) susțin că au ajuns să fie somați să achite datorii importante “din motive independente”: au rămas fără slujbă, au avut un incident în familie etc. Această tendință de “externalizare a vinei” este mai mică la persoanele cu datorii, față de cele care nu au datorii.

În același timp, 15% din cei cu datorii consideră că și-au făcut greșit socoteli la început și și-au spus “vom vedea”, în vreme ce peste 30% dintre românii fără datorii cred că una dintre principalele cauze pentru care ceilalți au acumulat debite restante este un calcul greșit făcut atunci când au apelat la un împrumut.

Puși în situația concretă de “datornici”, majoritatea celor intervievați se conformează și plătesc cât pot de repede – peste 53%. De asemenea, aproape 57% dintre respondenți consideră că o firmă de colectare a creanțelor este, în primul rând, îndreptățită să negocieze cu persoana cu datorii o eșalonare a plăților în rate. Cei mai mulți – peste trei sferturi dintre cei intervievați – și-ar dori să plătească în rate, în cazul în care ar avea datorii.

“Așa cum au arătat toate cercetările noastre de până acum, persoanele cu datorii au ajuns în această situație din motive independente de ele – cel mai adesea, veniturile li s-au diminuat din cauza contextului economic actual. Conștientizând această situație, am promovat de la începutul activității noastre în România negocierea de rate convenabile pentru situația în care se află persoana cu datorii la un moment dat și semnarea angajamentelor de plată, venind în sprijinul acesteia”, a declarat Tomasz Ignaczak, Director General KRUK România.

Sondajul “Cum îți gestionezi datoriile” s-a derulat online, în perioada 29 aprilie – 7 mai 2013, pe un eșantion de 7.106 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul reproduce, din punctul de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populației utilizatorilor de internet din România.

În aceeași perioadă, cercetarea calitativă a fost realizată în București, pe un număr de 20 de persoane, cu vârste între 20 şi 50 de ani, prin metoda Focus Grup.