Studiu Mercury Research persoanele cu datorii - Ziua fără datorii

Cercetare

Studiu Mercury Research persoanele cu datorii

Peste 90% dintre persoanele cu datorii vor să îşi plătească datoriile acumulate la creditele contractate în anii anteriori şi pe care nu le mai pot plăti din cauza schimbărilor survenite în bugetul familial. Potrivit unui studiu realizat de Mercury Research pentru KRUK Romania, companie de top pe piaţa de colectare a creanțelor din România, prioritățile în bugetul familial sunt plata facturilor la utilități, plata medicamentelor, cheltuielile pentru creșterea copiilor (îmbrăcăminte, alimente, rechizite), hrana zilnică și țigările (dacă sunt fumători). Plata datoriilor către bănci ocupă un loc important în lista de priorități, urmată de cheltuielile pentru combustibil, în cazul posesorilor de autoturisme.

Persoanele care au acumulat întârzieri la plată sunt stresate de faptul că trebuie să-și plătească ratele și își fac griji privind consecințele unei astfel de situaţii. În plus, și pierderea respectului de sine reprezintă un alt motiv important de îngrijorare. Toate acestea generează dorința de izolare şi de evitare a contactelor.

Debitorul tipic evitǎ contactul cu agenţia de colectare a debitelor, percepţia generatǎ de lipsa de informaţii fiind cǎ acestea urmǎresc exclusiv executarea silitǎ, ceea ce ar reprezenta o situaţie de tip “win–lose” (un jucǎtor câştigǎ în masura în care celǎlalt pierde). Sentimentul general faţǎ de acestea este cel de teamǎ. Dificultatea constǎ în a explica faptul cǎ, pentru agenţie, situaţia de succes este aceea în care debitorul reuşeşte sǎ-şi plǎteascǎ datoria, ceea ce constituie o interacţiune de tip “win–win”, reciproc avantajoasă. Totusi, dupa contactul cu companiile de colectare, debitorii percep aceste insituții financiare ca pe adevarați parteneri, preferabili relației cu o banca, datorită flexibilității oferite în achitarea datoriilor acumulate.