Datoriile românilor, la final si început de an - Ziua fără datorii

Cercetare

Datoriile românilor, la final si început de an

Sondajul “Datoriile românilor, la final și început de an” s-a desfășurat online, pe platforma iVox, în perioada 06 – 12 noiembrie 2012, pe un eșantion de 5.681 respondenți din toată țara.

Obiectivul principal al cercetării a fost de identificare a categoriilor de datorii cel mai greu de administrat, a datoriilor percepute ca fiind prioritare și a soluțiilor la care ar apela mai degrabă respondenții dacă ar avea probleme cu datoriile. De asemenea, am urmărit conturarea situației bugetului în comparație cu anul precedent, dar și a așteptărilor pe care le au oamenii de la o companie de colectare de creanțe.

Selecţia principalelor rezultate:

Cum a fost pentru dvs. anul 2012 în privința bugetului?

30,26% din cei chestionați recunosc că bugetul lor s-a înrăutățit în 2012, deoarece au avut mari întârzieri la plata datoriilor. În același timp, unu din trei respondenți declară că bugetul lui nu s-a modificat față de anul 2011.

 

Cum credeți că ați putea scăpa de datoriile pe care le aveți în prezent?

Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cele mai multe persoane (42.33%) găsesc soluția în planificarea mai bună a cheltuielilor sau în economii majore (34.26%). Varianta unor eșalonări mai avantajoase a fost indificată ca soluție pentru a scăpa de datorii de 14.13% dintre subiecți, iar un nou împrumut de către 9.27%.

 

Ce datorii ar trebui, în opinia dumneavoastră, să aibă întâietate la returnare?

Datoriile care ar trebui să aibă întâietate la returnare, în opinia a jumătate dintre respondenți (49.69%), sunt ratele către bancă pentru a elimina riscul de a fi înregistrat la Biroul de Credit. Apoi, pe lista priorităților urmează chiria sau rata la casă (45.35%) și datoriile la utilități sau abonamentele la telefonie (44.31%). Doar 26.1% au decis că plata datoriilor către apropiați are întâietate.

 

Care sunt, pentru dumneavoastră, datoriile cel mai greu de returnat?

Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime din participanții la sondaj (33,83%), cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (21.62%) și de cheltuielile cu facturile la utilități și telefonie (18.24%). Doar 15.5% susțin că datoriile cel mai greu de returnat sunt cele făcute prin cardul de cumpărături, iar 11.27% cele către cunoscuți.

 

Ca să scăpați, într-o zi, de datoriile acumulate la ce ați fi dispus să renunțați?

Cele mai multe persoane din eșantion (33,5%) au declarat că ar fi dispuse să renunțe mai degrabă la cheltuielile dedicate plăcerilor personale. În topul “sacrificiilor” (27.04%) se află și diverse cheltuieli precum cadouri, vacanțe, excursii de weekend. La cheltuielile cu țigările, băutura sau dulciurile ar renunța 21.58% dintre respondenți, la cele cu mașina 9.33%, iar la lucrurile esențiale – mâncare, haine, altele – ar renunța cel mai puțini (8.55%).