Cum îți gestionezi datoriile - Ziua fără datorii

Cercetare

Cum îți gestionezi datoriile

Sondajul “Cum îți gestionezi datoriile” s-a desfăşurat în perioada 29 aprilie – 7 mai 2013 pe un eşantion de 7.106 respondenţi, utilizatori ai platformei iVox.ro, cu vârsta de peste 18 ani.

Eșantionul reproduce, din punctul de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de Internet din România, aşa cum decurge din cercetarea Gallup „Piaţa serviciilor de acces la Internet” (Gallup, aprilie 2010), realizată la cererea ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii). Prin urmare, rezultatele acestui sondaj pot fi extrapolate, cu o minimă marjă de eroare, populaţiei utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban.

Selecţie a principalelor rezultate:
În caz de nevoie, de unde aţi prefera să faceţi un împrumut?
Cei mai mulți respondenți, 32,78% – preferă să nu facă niciun fel de împrumut atunci când au nevoie. Dacă nevoia este stringentă, atunci cei mai mulți respondenți apelează la un împrumut de la rude, 25,97% – sau prieteni apropiați, 24,32%. O mică pondere, 14,88% – ar apela în acest caz la un împrumut bancar, în timp ce doar 2,04% dintre respondenți ar apela la o casă de amanet sau la un cămătar.
Aţi fost măcar o dată în situaţia de a primi o somaţie să plătiţi nişte datorii importante?
Majoritatea românilor nu au fost niciodată somați în cazul unor datorii importante, 62,49%. Totuși, 19,36% dintre respondenți au primit cel puțin o somație bancară, în timp ce 14,7% au primit somații pentru datorii la administrația publică sau amenzi. Doar 3,45% dintre respondenți au primit somații pentru alt tip de datorii.
Cum v-aţi simţit?
Primirea unei somații de plată stârnește în majoritatea datornicilor sentimente de jenă și rușine, 56,56%. Alți 26,78% dintre datornici se declară enervați de astfel de notificări, în timp ce 12,23% dintre respondenți încearcă să rămână indiferenți în aceste situații.
Un procent mic, 1,95% dintre respondenți – au parte de sentimente pozitive, declarându-se mulțumiți atunci când primesc o somație de plată.
Vă consideraţi un “rău platnic”?
13,62% dintre români se auto-evaluează a fi rău platnici. În corelație cu răspunsurile întrebării nr. 5, la care majoritatea respondenților au declarat că nu au primit niciodată o somație de plată, majoritatea românilor, 86,38% – nu se auto-evaluează a fi rău platnici.
Cum aţi reacţionat într-o asemenea situaţie?
53,15% dintre românii care au primit o somație de plată s-au supus, stingând datoria cât de repede cu putință. Pe de altă parte, 24,27% dintre ei au preferat să negocieze o amânare sau eșalonare a datoriei, probabil din lipsa resurselor bănești necesare.
Un procent mic, de 7,61% dintre români, preferă să amâne plata datoriei fără o înțelegere cu instituția respectivă sau pur și simplu nu au plătit și au așteptat să vadă ce se întâmplă în acest caz, 3,41%.
De ce credeţi că aţi ajuns să fiţi somaţi la plata unor datorii importante?
Cei mai mulți respondenți, 45,35% – nu își plătesc la timp datoriile și primesc somații din motive independente precum incidente în familie sau pierderea unui loc de muncă. 20,86% dintre românii somați dau vina pe neglijență, în timp ce 14,74% acuză socoteli bănești greșite.

Cum credeţi că se simte cineva care primeşte o astfel de somaţie?
Dintre românii care nu au primit niciodată o somație de plată, 63,1% consideră că cineva care primește o astfel de notificare ar trebui să se simtă jenat sau rușinat. Doar 25,53% dintre ei consideră că astfel de somații ar trebui să provoace stări de nervozitate printre datornici.
Cum aţi reacţiona într-o asemenea situaţie?
Întrebați cum ar reacționa dacă ar fi puși în situația primirii unei somații de plată, cei mai mulți români au declarat că ar încerca să stingă cât de repede posibil datoria, 41%. Un procent important dintre respondenți, 28,19% – au declarat că ar încerca să ia legătura cu instituția emitentă pentru a negocia o eșalonare sau amânare a datoriei, în timp ce 23,64% dintre ei ar cere lămuriri suplimentare de la instituția respectivă.
De ce credeţi că au ajuns unii oameni să fie somaţi la plata unor datorii importante?
48,02% dintre respondenții care nu au primit niciodată somații de plată a unor datorii consideră că oamenii ajung în această situație din motive independente, cum ar fi pierderea unui loc de muncă sau un incident în familie. 30,35% dintre ei consideră că acest lucru se datorează socotelilor bănești greșite, iar 16,48% dintre ei consideră că românii ajung în această situație prin simpla neplată voită a datoriei la timp.
Se spune că nu e bine să te prindă Anul Nou cu datorii că-ţi merge prost tot restul anului. Dvs. vi s-a întâmplat să vă gândiţi vreodată la asta?
61,96% dintre respondenți se gândesc la final de an la faptul că nu e bine să îi prindă Anul Nou cu datorii, pentru a nu le merge prost tot anul. Pe de altă parte, 38,04% dintre ei nu sunt atât de superstițioși, declarând că nu se gândesc niciodată la asta.
Dacă aţi avea o problemă serioasă cu datoriile, cine aţi dori să vă ajute să rezolvaţi problema?
Familia este sursa de ajutor pentru marea majoritate a românilor aflați în probleme financiare serioase. 84,05% dintre ei declară că pentru a-și rezolva o datorie serioasă ar apela la familie. Un procent mic, de doar 8,72%, consideră că un avocat poate oferi soluția optimă în problemele financiare.
Dacă aţi avea datorii cum aţi dori să plătiţi?
75,15% dintre respondenți ar apela la un sistem de plată în rate a datoriilor importante și nu ar dori să plătească toată suma odată.