Bani de buzunar - sondaj blitz iVOX - Ziua fără datorii

Cercetare

Bani de buzunar – sondaj blitz iVOX

La întrebările sondajului online „Bani de buzunar – Sondaj Blitz iVox” au răspuns un număr de 1.348 respondenţi care au declarat că au copii suficient de mari pentru a le oferi lunar bani de buzunar. Ei au completat chestionarul în perioada 6 – 8 martie 2012. Chestionarul folosit a cuprins un număr de 5 de întrebări.

Profil socio-demografic

  • 52,6% dintre respondenți sunt femei și 47,4% bărbați
  • Cea mai mare parte a respondenţilor provin din municipiul Bucureşti (19,68%), judeţul Cluj (6,27%), judeţul Iași (5,42%), Prahova (4,71%) şi Constanţa (4,45%)
  • Pentru 46,3% dintre respondenţi, ultima formă de învăţământ absolvită este „colegiu/universitate”, în timp ce pentru 34,71%, „liceul sau şcoala profesională”, 13,55% fiind absolvenţi ai unui program masteral (altul decât MBA)
  • Cea mai mare parte a respondenţilor care lucrează își desfășoară activitatea în sectorul privat, 67%, 31% în sectorul de stat şi 2% în sectorul non-profit

Rezultatele cercetării

1. Ce sumă alocaţi copiilor dvs. ca bani de buzunar într-o lună?

Cei mai mulţi respondenţi, 51.56% declară că suma maximă alocată lunar ca bani de buzunar nu depășește 50 de lei în timp ce 5.04% ajung și la suma de 300 de lei pe lună.

2. Cu ce ocazie le daţi copiilor aceşti bani?

74% dintre respondenţi au declarat faptul că banii de buzunar vin ca o necesitate, în scopul nevoilor zilnice ale copilului, în timp ce 26% dintre ei spun că banii de buzunar sunt oferiţi mai degrabă ca recompensă pentru rezultatele obţinute la scoală sau pentru buna purtare.

3. Ce fac copiii dumneavoastră cu banii de buzunar?

33.61% dintre copiii respondenţilor economisesc banii primiţi de la părinţi, în timp ce 27.15% îi cheltuiesc la ieşirile în oraş şi 8.83% cumpărând diverse produse electronice, IT şi gadgeturi.

4. Cât de frecvent le daţi copiilor dvs. bani de buzunar?

Cea mai mare parte dintre respondenţi, 56,82% le dau bani de buzunar copiilor săptămânal, în timp ce 22.85% dintre ei o fac doar o dată pe lună.

5. Cum a influenţat perioada de criză sumele alocate ca bani de buzunar pentru copiii dvs.?

Criza financiară a influenţat cu siguranţă în mod negativ bugetele alocate banilor de buzunar pentru copiii români. 50% dintre părinţi declară că sumele au fost reduse serios, iar 33% afirmă că sumele au scăzut uşor. Doar 17% dintre respondenţi declară că bugetul alocat banilor de buzunar pentru copii nu a avut de suferit din cauza crizei financiare.