Atitudinea românilor față de datorii - Ziua fără datorii

Cercetare

Atitudinea românilor față de datorii

Plata utilităţilor, creditele bancare în general şi ratele la credite ipotecare sunt principalele motive pentru care românii ajung să se simtă copleşiţi de datorii.

Aproape două treimi dintre ei ar apela la sfatul partenerului de viață sau al familiei dacă s-ar afla într-o situaţie gravă în privinţa datoriilor acumulate şi mai bine de jumătate ar face tot posibilul să le achite cât mai rapid, arată studiul “Atitudinea românilor faţă de datorii”, realizat de TNS CSOP, la cererea KRUK International.
15% dintre români susţin că au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, 25% au acumulat datorii în 2011 şi 6% au intrat în contact cu o firmă de colectare creanţe sau cu un departament specializat în acest sens din cadrul unei companii, mai arată cercetarea.

Motivele datoriilor. 66% din români afirmă că plata utilităţilor este principalul motiv din cauza căruia au acumulat datorii. Creditele la bancă i-au făcut pe 54% din români să se îndatoreze, iar ratele ipotecare i-au afectat pe 45% din aceştia. Alte motive identificate sunt leasingul pentru maşină (31%), plata chiriei (27%) şi împrumuturile luate de la cunoscuţi (11%).

Şi în cazul întrebării cu răspuns simplu (prima variantă menţionată), plata facturilor la utilităţi a fost aleasă ca fiind principala sursă a datoriilor românilor, 38% din respondenţi selectând această variantă.

Profilul datornicului. Aproape 4 din 5 români (78%) afirmă că persoanele cele mai afectate de problema datoriilor sunt acelea care au o situaţie financiară dificilă, cauzată de pierderea locului de muncă, reducerea salariului, reducerea venitului pe gospodărie, îmbolnăvire, accidente sau alte evenimente neprevăzute. Alte persoane prinse în spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fără să aibă posibilitatea de a le achita, care şi-au supraestimat posibilităţile sau care au sperat la îmbunătăţirea situaţiei lor materiale.

Cum gestionăm datoriile. Dacă ar intra în spirala datoriilor, 63% din români ar căuta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viaţă, iar 22% ar prefera să se descurce pe cont propriu. Bărbații (24%) înclină mai degrabă decât femeile (21%) spre varianta să se descurce singuri, la fel și persoanele peste 55 ani (29%).

Cei mai tineri (cu vârste între 18 și 34 ani) apelează mai degrabă la sprijinul familiei (67%, față de celelalte grupe de vârstă). Aproape jumătate dintre respondenţi cred că cei aflaţi în datorii ar vrea să le achite, însă nu găsesc o soluţie pentru a face acest lucru. Dacă ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenţi ar încerca să le plătească cât mai curând posibil, căutând eventual surse alternative de bani. 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar încerca să ia legătura cu creditorul sau cu o firmă de colectare creanţe.

Relaţia cu firma de recuperări de creanţe. Dacă ar fi contactaţi de firma de colectare de creanţe, aproximativ 84% din români ar cere explicaţii de la reprezentanţii companiei în legătură cu modul în care pot rezolva problema. În acelaşi timp, 10% susţin că ar cere să fie absolviţi de datorii, iar 8% ar încerca să contracareze iniţiativa firmei, mai arată studiul. 3% ar folosi scuze precum boala pentru a scăpa de plată, iar 2% ar evita orice contact cu firma de colectare. La întrebarea ce aşteaptă datornicii de la firma specializată de colectare de creanţe, 41% au răspuns: negocierea unor rate pentru acoperirea creditului, 35% înţelegerea situaţiei şi sprijin pentru găsirea unei soluţii, iar 8% reducerea sumei de bani care trebuie înapoiată.

Cercetarea a fost realizată prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviews), pe un eşantion de 1.000 de persoane decidente în privinţa cheltuielilor în gospodărie, cu vârste de peste 18 ani. Structura eşantionului: 65% femei, 35% bărbaţi; 37% din mediul rural, 27% din oraşe cu sub 100.000 de locuitori, 25% din oraşe cu peste 100.000 de locuitori, 12% din Bucureşti; 26% cu studii universitare, 57% cu studii medii, 17% cu studii primare.